Categorii

Limbajul vaperilor este plin de neologisme si abrevieri ale acestora, termeni ce pot fi descurajatori pentru cei care de abia incep acest hobby. Va prezentam in aceasta pagina termenii folositi in mod uzual de vaperi impreuna cu o scurta explicatie.

Pentru orice nelamurire sau termen pe care nu l-ati gasit in aceasta pagina va rugam sa nu ezitati sa ne trimiteti un e-mail la adresa dictionar@vapers.ro

Informatia prezenta in aceasta pagina este proprietatea Vapers.ro, copierea acesteia fara acordul proprietarului este interzisa!

 

Faceti click pe litera de inceput pentru a naviga mai usor prin dictionar.


A - B - C - D - E - F - G

H - I - J - K - L - M - N

O - P - R - S - T - U - V

W - X - Y - Z

 

A

ATOMIZOR - vaporizator, este componenta consumabila a tigarii electronice care transforma lichidul in vapori. Piesa consumabila, formata dintr-o camasa metalica, o mufa de conectare la baterie, o rezistenta de nichelina care prin incalzire vaporizeaza lichidul si un capat liber in care se monteaza cartusul/mustiucul ce reprezinta rezerva de lichid care alimenteaza vaporizatorul. Produse asemanatoare: cartomizor, clearomizor

B

BATERIE - sursa de curent pentru vaporizator. Sunt de trei feluri in functie de dimensiuni: mini (modelul 510), standard (eGo, eGo-T, eGo-C, Twist) si MOD (baterii foarte mari). Cele mini pot avea si activare automata la suctiune cu pericolul stricarii acestora daca lichidul din atomizor ajunge in baterie. Din acest motiv majoritatea bateriilor au activare cu buton. In interior acestia au diverse variante de electronica si un acumulator litiu-polimer. In functie de varianta de electronica acestia pot furniza constant 3,3V (510, eGo, eGo-T, eGo-C), intre 4,2 si 3,3V in functie de starea de incarcare a bateriei (eGo-T si eGo-C Upgrade) si complet variabil si selectabil de catre utilizator intre 3,2V si 4,8V pentru modelul eGo-C Twist. Tensiunea selectata la modelul Twist ramane constanta pana la descarcarea completa a bateriei.

Tensiunea recomandata pentru atomizoarele LR este de 3,3V iar pentru cele SR intre 3,3V si 4,2V.

C

CARTOMIZOR - vaporizator/atomizor cu rezerva de lichid inglobata. Este o componenta consumabila a tigarii electronice care transforma lichidul in vapori. Piesa consumabila, formata dintr-o camasa metalica sau plastic, o mufa de conectare la baterie, o rezistenta de nichelina care prin incalzire vaporizeaza lichidul si o zona plina cu vatelina ce reprezinta rezerva de lichid care alimenteaza cartomizorul. Numele este derivat din cuvintele cartus si atomizor datorita faptului ca este un atomizor cu cartus inglobat. Produse asemanatoare: atomizor, clearomizor

 

CARTO-TANK - este un rezervor de lichid care se aplica pe exteriorul cartomizoarelor cu vatelina. Alimentarea cu lichid se face printr-o gaura practicata in peretele cartomizorului, la baza rezervorului si asigura alimentarea permanenta cu lichid a cartomizorului pana la golirea rezervorului. Capacitatile rezervorului variaza intre 2ml in cazul cartomizoarelor Kanger 510 si Boge 510D si 7ml in cazul cartomizorului Kanger 510 XL.


CARTUS - recipient din plastic ce contine rezerva de lichid pentru vaporizator. Poate fi de tip clasic cu vatelina ce retine lichidul sau de tip tank ce contine doar lichidul. Sistemul tank este mai nou si superior celui standard cu vatelina datorita eliminarii acesteia, fapt ce permite folosirea mai indelungata a unui cartus, acesta poate fi igienizat usor si reumplut mai rapid.

 

CLEAROMIZOR - vaporizator/atomizor transparent, cu rezerva de lichid inglobata. Este o componenta consumabila a tigarii electronice care transforma lichidul in vapori. Piesa consumabila, formata dintr-o de plastic transparent, o mufa de conectare la baterie, o rezistenta de nichelina care prin incalzire vaporizeaza lichidul si o zona (cu vatelina la unele modele sau doar lichid la alte modele) ce reprezinta rezerva de lichid care alimenteaza clearomizorul. Numele este derivat din cuvintele clear (transparent, clar) si cartomizor datorita faptului ca este un cartomizor transparent. Produse asemanatoare: atomizor, cartomizor

D

DCT - vezi carto-tank

DL - (sau DTL - direct lung inhale) metoda de inhalare directa, ca in cazul unei narghilele


E

E-LICHID - vezi lichid. Denumirea de e-lichid este total nepotrivita, acesta nefiind in nici un caz electronic sau virtual.

F

 

G

GENESIS -  sistem nou de vaporizatoare, dezvoltat in regim hobby de catre entuziasti. La baza principiului de atomizor Genesis sta montarea rezistentei de nichelina sau kanthal pe o sita foarte fina de inox. In functie de dibacia utilizatorului se pot obtine rezultate interesante in ceea ce priveste aroma, TH-ul si volumul de aburi. Rezultatele depind de finetea sitei alese dar si de diametrul sarmei de kanthal.

H

HR/HV - din engleza: "high resistance / high voltage". Se refera la rezistenta electrica a sarmei de nichelina din atomizor. HR sau HV reprezinta o rezistenta electrica mare, de peste 3 ohmi. Aceste atomizoare au fost special concepute pentru a fi folosite in baterii ce furnizeaza tensiuni de 6V sau 7V si care folosesc cate 2 baterii in serie de 3V si respectiv 3,7V. Montate pe o baterie standard par sa nu functioneze aproape deloc.

I

INCARCATOR - in marea majoritate a cazurilor este un adaptor cu fir si mufa USB in care se insurubeaza bateria. Capatul cu mufa USB se poate conecta la un computer, adaptor de priza sau adaptor pentru bricheta autoturismului.

J

 

K

KANTHAL - denumire comerciala a sarmei rezistive compusa din fier si aluminiu. Este preferata de utilizatori pentru schimbarea si formarea rezistentelor din atomizoare datorita proprietatilor imbunatatite fata de nichelina: rezistenta crescuta in timp si nu se deformeaza/alungeste. Diametre uzuale: 0,15mm, 0,18mm, 0,20mm si 0,25mm.

L

LICHID - (incorect e-lichid) este consumabilul de baza al vaporizatoarelor. Este compus dintr-o baza la care se adauga nicotina si arome (alimentare). Baza lichidului poate fi alcatuita din propilen glicol, glicerina, polietilen glicol si apa in diverse cantitati. S-au consacrat bazele de propilen glicol (PG), glicerina (VG) si amestec al acestora doua (PG+VG). Taria lichidului se exprima in miligrame de nicotina per mililitru de lichid si variaza intre 0mg si 45mg/ml. Cele mai uzuale tarii sunt de 11mg/ml si 18mg/ml. Denumirile de VHIGH, HIGH, MED si LOW sunt de evitat intrucat nu exprima absolut de loc concentratia reala de nicotina din lichid. Pentru siguranta utilizatorului este bine sa folositi doar lichide ce exprima concentratia de nicotina in mg/ml sau in procente. 11mg/ml = 1,1%, 18mg/ml = 1,8%, 24mg/ml = 2,4% etc.


LR - din engleza: "low resistance". Se refera la rezistenta electrica a sarmei de nichelina din atomizor. LR reprezinta o rezistenta electrica mica, sub 2 ohmi, ceea ce se traduce printr-o productie crescuta de aburi, un TH crescut si un consum crescut de lichid si curent.

M

MESH - vezi sita inox

MTL - (mouth to lung) se refera la metoda de inhalare indirecta, mai intai in gura apoi amestecat cu aer in plamani


N

NICHELINA - sarma rezistiva pe baza de nichel si crom. Este utilizata in atomizoare pentru incalzirea si evaporarea lichidului. Este depasita de sarma Kanthal cu proprietati net superioare. Datorita compozitiei pe baza de nichel si crom este mai scumpa fata de sarma rezistiva Kanthal.


O

 

P

PASS-THROUGH - (PT sau PT USB) - este o functie a bateriilor (baterii USB) ce le permite acestora sa se incarce in timp ce sunt folosite. Bateriile sunt dotate cu o mufa (speciala sau mini USB) in capatul opus vaporizatorului si pot fi conectate cu ajutorul cablului USB inclus in pachet la un adaptor de priza/masina sau computer pentru a se incarca.

 

PG - propilen glicol, reprezinta cea mai raspandita baza pentru lichide. Propilen glicolul farmaceutic sau alimentar (E1520) este obtinut impreuna cu glicerina din seminte de rapita, in, soia, floarea soarelui etc. in procesul de obtinere al uleiului. Toate aromele alimentare se prepara si se folosesc diluate in propilen glicol. Proprietatile acestuia sunt de redare fidela a aromelor. Taria lichidului este mai mare decat in cazul bazei pe glicerina.

R

REZISTENTA - reprezita sarma de nichelina/kanthal din vaporizatoare si este masurata in Ohmi. In functie de valoarea rezistentei aceasta se clasifica in LR - "low resistance" - sub 2Ω, SR - "standard resistance" - 2-3Ω si HR/HV - "high resistance/voltage" - peste 3Ω.


S

SITA INOX - se foloseste de catre entuziasti pentru crearea fitilului la atomizoarele Genesis. Termenul MESH face referire la finetea sitei, cu cat este mai mare valoarea, cu atat este mai fina sita de inox. Variantele mai putin fine se folosesc cu succes pentru a fixa snurul silica de schimb la atomizoarele tank.


SR - din engleza: "standard resistance". Se refera la rezistenta electrica a sarmei de nichelina din atomizor. SR reprezinta o rezistenta electrica standard, intre 2 si 3 ohmi, valori standard pentru atomizoare, ce variaza in functie de model si fabricant. Cu cat rezistenta electrica este mai mica, cu atat creste productia de vapori, TH-ul dar si consumul de curent din baterie si consumul de lichid. Diferenta intre un atomizor de 2 ohmi si unul de 3 ohmi este foarte mare. Cel de 3 ohmi produce extrem de putini vapori comparativ cu o tigare pe cand unul de 2.4 ohmi deja poate fi comparat cu o tigara normala.

T

TANK - se refera la sistemul de alimentare al atomizorului dintr-un cartus cu lichid fara vatelina, printr-un cui special plasat in atomizor, cui ce patrunde in cartusul rezervor. Sistemul tank a fost lansat pe piata de Joyetech la inceputul anului 2011 si este denumit eGo Tank - eGo-T. Urmasul acestui sistem, lansat in noiembrie 2011 tot de catre Joyetech, este eGo-C si aduce beneficiul schimbarii doar a pastilei atomizor, cu costuri mult mai scazute. Toate componentele sunt compatibile intre eGo, eGo-T si eGo-C (Twist).

 

TH - din engleza: throat hit (lovitura in gat). Reprezinta senzatia de tarie a vaporilor inhalati. Cu cat este mai mare cu atat mimeaza mai bine fumul de tigara. Este influentat (in ordine descrescatoare) de urmatorii factori: continutul de nicotina al lichidului, voltajul la care este folosit atomizorul si rezistenta electrica a acestuia, aroma lichidului si de cat de uzat este atomizorul. Cu cat continutul de nicotina este mai mare cu atat se obtine un TH mai puternic. Acelasi lucru este valabil si pentru voltaj: un voltaj mai mare creste TH-ul si volumul de aburi dar afecteaza aroma lichidului si creste consumul de lichid. Cu cat este mai mica rezistenta electrica a atomizorului cu atat creste TH-ul si volumul de aburi dar afecteaza aroma lichidului si creste consumul de lichid. Aroma dintr-un lichid poate influenta TH-ul resimtit iar faptul ca un atomizor nou functioneaza in parametri mai buni decat unul uzat nu reprezinta o noutate.

 

U

 

V

A VAPÁ, pers. 3 vapează, vb. I. Refl. (Despre lichide) A transforma în stare de vapori; a se evapora; reprezinta actiunea de inhalare a vaporilor de lichid folosind un vaporizator personal (tigara electronica)

 

VAPORIZATOR - este componenta consumabila a tigarii electronice care prin actiunea curentului furnizat de baterie transforma lichidul in vapori cu ajutorul rezistentei inglobate. Sunt trei feluri de vaporizatoare: atomizor, cartomizor si clearomizor. In ultimul timp se impune in randul vaperilor atomizorul tip Genesis.

 

VG - glicerina (glicerina vegetala), reprezinta a doua baza ca raspandire pentru lichide. Glicerina farmaceutica sau alimentara (E422) este obtinut impreuna cu propilen glicolul din seminte de rapita, in, soia, floarea soarelui etc. in procesul de obtinere al uleiului. Lichidele pe baza de glicerina produc un volum mai mare de aburi. Fata de propilen glicol, aroma este estompata, taria resimtita a lichidului este mai mica iar gustul mai dulceag.

 

V V - sunt baterii (sau MOD-uri) la care utilizatorul isi poate alege voltajul de iesire spre atomizor. Acest voltaj este mentinut constant pana la descarea bateriei (bateriilor). Acest termen de "voltaj variabil" - VV - seamana dar nu trebuie confundat tensiunea variabila data de copiile bateriilor eGo/eGo-T/eGo-C al caror voltaj variaza in functie de starea de incarcare a bateriei.

W

 

X

 

Y

 

Z

ZENESIS - varianta de atomizor Genesis ce include din constructie si corpul de baterie. Mai este denumit si hibrid / sistem hibrid.

 

 

 

 

Informatia prezenta in aceasta pagina este proprietatea Vapers.ro, copierea acesteia fara acordul proprietarului este interzisa!